top of page
  • konstfabrikenhedef

Konsten att lyckas med måleri

Måste man födas med en kreativ åra eller är det fritt fram för alla att skapa? Och varför blir det inte bra? Här kommer några tips för dig som är nybörjare eller för dig som har målat länge.Precis som allt här i livet så är det få förunnat att plocka upp en penna eller pensel, dra några snabba drag över ett papper eller en canvas och få till en bra målning redo att hängas på galleriväggen. Inte nog med att det ligger tusentals timmar av övningar, experiment och kanske åratal av konstskola i bagaget för många av våra duktiga konstnärer. Självkritiken väger också tungt och håller tillbaka många från att våga visa sina alster.


Här kommer några tips för dig som vågar och vill lyckas med ditt måleri


#1 - Sluta fundera och börja måla!


Det som verkar hålla många tillbaka är man aldrig kommer över funderarstadiet och aldrig ens börjar! Ta fram dina pennor, kritor, färger eller vad du nu har hemma och sätt igång. Inga ursäkter utan bara gör det!
#2 - Måla kontinuerligt


Många erfarna konstnärer rekommenderar att man tecknar varje dag. Det behöver inte vara länge utan 5 minuter, papper och blyertspenna, vilket motiv som helst. Har du svårt att hitta tid? Ta med dig blocket på bussen, framför TV:n eller där du hittar dina minuter.

Har du inte möjlighet varje dag, hitta en tid i veckan som bara är din. Det viktigaste är att du hittar din lunk som känns utvecklande och bra.#3 - Inspiration


Ingen, och jag menar INGEN är inspirerad hela tiden, och under långa perioder inte alls. Det innebär inte att du inte ska måla - tvärtom! Ju mer du målar, desto mer kommer du att inspireras och hamna i flow. Kan vara kämpigt i början, men måla krumelurer, streck, nya färger, fula färger, testa nya material, måla med fingrar eller vass-strån, gaffel eller vad du nu hittar där hemma. Inspirationen kommer att hitta dig om du fortsätter kreera!


Inspiration exists but it has to find you working. - Pablo Picasso


#4 - Var inte rädd för att misslyckas


Hur ofta har jag inte använt mina finaste oljefärger och en dyr canvasduk när jag haft en idé jag vill genomföra bara för att sluta med att jag inte vågar experimentera eller testa något nytt för att duken är 'för fin'? Nä, våga ta ut svängarna ordentligt för det är ofta i 'de lyckliga misstagen' som det blir allra bäst. Om det innebär att du målar med skruttpenslar på någon gammal kartongbit, så är det bättre än att inte måla alls.


#5 - Sluta jämför dig med andra


Det finns inget som kan få en att tappa sugen lika mycket som att jämföra sina egna skapelser med andras, men saken är den att bara du kan måla som du. Och det är ju just det som är bra, unikt och alldeles fantastiskt!


Känns det ändå hopplöst?


Då behöver du kanske lite mer hjälp på vägen. Lär dig om lite olika tekniker och prova dem. Det finns så många olika målarmedium att testa där alla har olika egenskaper och det finns garanterat något som passar just dig. Gå en kurs för någon konstnär du tycker om. Följer själv många av mina favoriter på Instagram och det är fler än du kanske tror som håller workshops. Kolla även in konstskolor eller studieförbund i närheten eller alla fantastiska kurser online. Många har kortkurser att inspireras av både i målarstilar, tekniker och inte minst alla olika typer av färgmedium.


Varmt och kreativt lycka till.
Artikeln är skriven Marie Sörqvist. Marie hyr ateljeplats på Konstfabriken och vill du se Maries måleri så hittar du detta på https://www.instagram.com/marie.sorqvist.art/

Bilder lånade från Unsplash

72 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page